Rijangst

 

Wat is rijangst (of verkeersangst)?

Dit is een verzamelnaam voor allerlei symptomen die o.a. in het verkeer tot uiting komen en je beperken om ontspannen en prettig aan het verkeer deel te nemen.

Rijangst kan zich uiten door angst om in de auto te stappen, als passagier mee te rijden, om de snelweg op te gaan of langs water te rijden, angst voor bruggen, tunnels, vrachtauto’s, parkeergarages of drukke steden. Het kan dus voorkomen in de auto, het kan ook zover komen dat men de auto helemaal niet meer ingaat.

Hoe kan het ontstaan?

Door een matige basisrijvaardigheid, toch geslaagd zonder genoeg ervaring op te hebben gedaan tijdens de rijlessen.
Na het behalen van het rijbewijs weinig of geen rijervaring op hebben gedaan door o.a. verblijf in het buitenland, openbaar vervoer, geen financiële middelen om een auto aan te schaffen.
Te weinig vertrouwen in het rijgedrag van anderen.
Tijdens een stressvolle periode op werk/privé, tijdens of na een zwangerschap.

De lichamelijke reacties kunnen zijn: trillen/beven, transpireren, misselijkheid, maagklachten, ademnood, oorsuizingen, duizeligheid, verkrampingen, hartkloppingen, opvliegers, hyperventilatie, dove of prikkelende ledematen.

Angst neemt toe als de snelheid toeneemt, je hebt minder tijd om na te denken, afstand in te schatten, te anticiperen. Als er dan ook nog een bumperklever achter je zit wordt je aangespoord tot harder rijden. Elke werkdag van A naar B via de autosnelweg kan ervoor zorgen dat je op een dag verrast wordt hoever je al bent, in gedachten, en schrikt van iets wat er opeens is omdat je het niet zag aankomen.

Angst is een goede raadgever, denk maar aan oversteken, dat doe je pas als je zeker weet dat je over kán steken. Dat is ook reëel. Als je niet over durft te steken als er niets aankomt dan is de angst niet meer reëel. Is er dan iemand die je hand vasthoudt en je laat zien dat je wel over kan steken als er niets komt, blijft oefenen met je, geduldig is en kennis met je opbouwt, dan vermindert de angst en krijg je positieve ervaringen. Kennis en positieve ervaringen laten een totaal ander gedrag zien. Een gedrag wat angst weer beschouwt als een goede raadgever.

Er zijn ongeveer 10 miljoen rijbewijsbezitters in Nederland.
Ongeveer 10% daarvan heeft enige vorm van rijangst.
Iemand met rijangst heeft dus ongeveer een miljoen lotgenoten. 

U bent dus niet alleen.

Klik op de foto voor een verhelderend filmpje.

Mail vrijblijvend voor informatie naar info@rijcoachdina.nl of bel 0115-620971.